Yazı Arşivi Haziran 2010
Türkler ve Havacılık

1010 yılında, Farab’lı İmam İsmail Cevheri’nin uçma denemesi
İsmail Cevheri, Gazneliler döneminde doğmuş, İlahiyat, Edebiyat, Fizik, Tabii Bilimler ve Matematikle ilgilenen Türk bilginidir. Çeşitli çalışmalardan sonra, kendi yaptığı kapı benzeri kanatları kollarına bağlayarak Nişabur Ulucamii …
Türk Dili Dünya Dili

Bugün yaklaşık 220 milyon konuşuru bulunan Türk dili, Moğol ve Mançu-Tunguz dillerinin de yer aldığı Altay dil ailesinin en fazla konuşura sahip koludur…
19’uncu yüzyıl sonlarına doğru yoğunluk kazanan araştırmalarla Altay dilleri olarak adlandırılan Türk, Moğol, …
Türk Kültürünün Çin Kültürü Üzerine Etkisi

Türkler ile Çinlilerin ilişkileri beş bin yıla yakın bir tarihe sahiptir. Bilindiği gibi, Orta Asya’nın ilk sakinleri olan ve yüksek düzlüklerde oturan Türkler, MÖ 3 binli yılların ortalarında bugünkü Shensi ve Kansu eyaletlerini kendi kültürlerinin …
TÜRK HALKLARININ KÖKENİ

Yazar: Kazi T.Laypanov – İsmail M.Miziyev
Laypanov ve Miziyev, her ikisi de Kafkas asıllı, Karaçay-Malkarların bağrından çıkmış araştırmacılardır. Kaleme aldıkları bu küçük hacimli kitap, konuyla ilgilenen okuyucuların bir baş ucu kitabıdır.
Avrupamerkezci Batılılar, nedense dünya halklarını kendilerine …
Tepük Futbolun Atası mı ?

Kâşgarlı Mahmud’un, Divanü Lugati’t-Türk’te tepük sözünü açıklarken verdiği bilgiler çok ilgi çekicidir. Kurşunun eritilip ağırşak biçiminde dökülmesinden sonra yuvarlak biçimdeki bu nesnenin üzeri keçi kılı veya benzeri yumuşak bir şeyle sarılmaktadır. Kâşgarlı Mahmud’a göre oğlan …
TÜRK HALKLARI TARİHİNE GİRİŞ

Hazarlar Göktürk devletinin en batıdaki eyaletinde kurulmuş, onun devamı olan bir Türk devletidir. Kafkasların kuzeyindeki bölgede kurulup 300 yıldan fazla süren bu devletin en önemli özelliği dünyada Yahudi aslından gelmeyen tek Musevi devletine dönüşmüş olmasıdır.Devletin …