Yazı Arşivi Şubat 2011
Malazgird’de Buluşanlar

Tarih şöyle yazıyor:
1
Yukarıdaki açıklamadan anlaşıldığına göre, binlerce km. uzakta yüz yıllar boyunca yekdiğerinden ayrı düşen kardeşlerin savaşlarında (veya savaş ertesinde) dramatik buluşmaları Türk Kavimleri tarihinde çok defa tekrarlanan kader birliğini yansıtır.
Atalarımız iyi ve kötü …
Çin Kaynaklarına Göre Batı Türkleri

Türkolog D. Sinor’un “erişilmez” dediği, istisnasız tüm araştırmacı ve tarihçilerin birinci el müracaat eseri olarak kullandıkları bu kaynak, hem kitaplığınızın önemli bir boşluğunu dolduracak, hem de sizi bugüne kadar hiç duymadığınız bilgilerle donatacaktır.
Tarih yapan ama …
Moğolistandaki Türkçe Kitabeler

En eski zamanlardan beri Türk namı altında zikrettiğimiz büyük kavm orta Asyanın geniş sahalarına yayılmış bulunuyordu ve bu pek engin ülke içerisinde birbirleriyle pek hafif ve pek çok değişen rabıtalarla bağlı bir yığın müteferrik kabileler …
Hakasya

Timur ÖZKAN
Türk göçleri, Altay dağlarının kuzeyi ile Sayan dağlarının güneybatısı arasındaki bölgeden başladı. Oğuzların yola çıktığı ve kaynaklarda Ötüken olarak adlandırılan bölge bugün, Rusya Federasyonu’na bağlı Altay ve Tuva ile birlikte Hakasya Özerk Cumhuriyeti sınırları …
Modern Kimyanın Kurucusu/ Ebu Musa Cabir Bin Hayyan

Modern kimyânın kurucusu meşhûr İslâm âlimi. Tebe-i tâbiîndendir. İsmi Câbir bin Hayyân Abdullah el-Ezdî olup, künyesi Ebû Abdullah’tır. Horasanlı, Tuslu, Harrânlı ve Kûfeli olduğu söylenen Câbir’in âilesi hakkında çok az bilgi vardır. İslâm âleminde Sûfi, …
Efsanevi Soylar

SİYASÎ İKTİDARIN MEŞRÛİYET GEREKÇELERİNDEN BİRİ OLARAK KÖKEN MİTİ VE EFSÂNEVÎ SOYLAR*
Gökhan YILMAZ
ÖZET
Bu çalışma, erken dönem Türk düşüncesindeki devlet yapılanmasında mitolojinin sağladığı katkı üzerinedir. Siyasi iktidarın meşrûiyetini temellendirmede kullandığı gerekçelerden biri olan köken miti ve buna …