Yazı Arşivi Haziran 2011
Türk Destanları

Bütün dünya edebiyatlarında olduğu gibi Türk Edebiyatının da ilk örnekleri destanlardır. Türk edebiyat geleneği içinde “destan” terimi birden fazla nazım şekli ve türü için kullanılmış ve kullanılmaktadır. Eski Türk Edebiyatı nazım şekillerinden mesnevilerin bir bölümü …
Erken İç Asya Tarihi

Cambridge Üniversitesi külliyatının en önemli kitaplarından biri olan Erken İç Asya Tarihi, her biri konusunun uzmanı tarihçilerin yazdığı makaleleri bir araya getiriyor. Dünyanın en ilginç coğrafyalarından biri, büyük uygarlıkların ´doğum yeri´ olan İç Asya´nın eski …
Köl Tigin

Bu çalışmamızda 684/685-731 yılları arasında bir Gök Türk ileri geleni olarak yaşamışolan Köl Tigin’in askerî yaşantısı incelenmiştir. Köl Tigin birçok sefere ve meydân savaşına katılarak savaşmıştır. Kuzey Çin’de Çinlilerle; Orta Asya’da Kırgızlarla, Karluklarla,Azlarla, Dokuz Oğuzlarla …
Eski Türk Yazıtlarının Yazılış ve Dikilişleri

1. Ötüken Kağanlık Yazıtlarının Yazılış ve Dikilişleri
Bilindiği gibi, II. Kök Türk döneminin kudretli savaşçısı Köl Tigin 27 Şubat 731 yılında ölmüş; yoğ töreni 1 Kasım 731 ‘de yapılmış ve yazıtı da 21 Ağustos 732 yılında …
Macar Ulusal Kimliğinin Oluşumunda Türk Etkisi

Macarların çeşitli Türk kavimleriyle olan ilişkilerinin tarihi miladi 5. yüzyıla kadar gider. Macarlar 896 yılında bugünkü yurtlarına yerleşinceye kadar Türk kavimleriyle bir nevi simbiyotik ilişki içerisinde yaşamıştır. 896 tarihinden sonra ise Macaristan topraklarına Kuman ve …
Atatürk,Macarlar ve Türk Tarih Tezi

XIX. Yüzyıl Sonlarından XX. Yüzyıl Başlarına Doğru Türk – Macar İlişkileri ve Atatürk
Osmanlı İmparatorluğunun daha ilk gelişme yıllarından başlayarak çok sık temaslarda bulunduğu ve 300 yıldan fazla mücadele ettiği Macarlar, 1541’den itibaren 150 yıldan fazla süren bir …