Yazı Arşivi Ağustos 2011
On İki Hayvanlı Türk Takvimi

Ufuk TAVKUL
On iki hayvanlı takvim sistemi bütün dünyada Çin kültürünün bir parçası olarak tanınır ve bilinir. Ancak Çin takviminde yer alan bazı hayvan adlarının alışıla gelmiş hayvan adlarıyla uyuşmaması, on iki hayvanlı Çin takvimindeki bazı hayvan …
Bir Kore Halk Hikayesindeki Geyik Motifi Üzerine

Hyo-Joung Kim
Korelilerin menşei ve Korecenin hangi dil grubuna ait olduğu konusunda birçok araştırmacı tarafından çalışmalar yapılmış, fakat sonuç kesin bir şekilde ortaya konamamıştır.Korelilerin menşei sorununun çözülmesi konusunda lengüistik,arkeoloji, etnoloji, folklor vb. gibi birçok bilim alanından …
3 bin 500 yıllık Türk izi

Pasinler ilçesi yakınlarındaki ‘Bulamaç Höyük’ kazısında bulunan ve M.Ö. 1100-1500 yıllarına ait yumurta büyüklüğündeki insan başı heykelciği arkeologları heyecanlandırdı. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türklerin izini toprağın derinliklerinden çıkaran ekibin başkanı Yrd. Doç. Dr. A. Semih …
Macaristan Türk Kurultayı

Macarlarda doğu ( Asya) kökenli bir gelenek bugün hala yaşamaktadır. XIX. Yüzyıl ortalarından beri farklı bilimsel bakış açıları arasında Macarların kökeniyle ilgili bir tartışma şiddetli bir şekilde devam etmektedir. Son yarım yüzyılda ( özellikle rejim …
Moğolların Gizli Tarihi

Orijinal adı Manghol-un Niuça Tobça’an ve Çince tercümesinin adı Yüan-Cha’o Pi-Shi olan eser, Ahmet Temir tarafından Prof. Haenish’in Almanca ve S. Kozin’in Rusça tercümesinin Moğolca aslı ile karşılaştırılarak Türkçeye tercüme edilmiştir. Eser bir müddettir tükendiği …
Cengiz Han’ın Soy Kütüğü

Dünya yaratıldığından itibaren pek çok cihangir, imparator ve devlet yöneticisi gelip geçmiştir. Mısır’da Firavunlar, Mezopotamya’da Nemrut, Filistin’de Hz. Süleyman, Orta Asya’da mitolojik hayatıyla Oğuz Kağan, İran’da Pers İmparatoru Dariyus, Makedonyalı İskender, Hun Türklerinin başbuğu Attila tarihte derin izler bırakabilenlerden bazılarıdır. …