Yazı Arşivi Kasım 2011
Peçenekler

Prof. Dr. Ahmet TAŞAĞIL
Doğu Avrupa’da Hazarlar’ın zamanla kuvvetten düşmesiyle, doğudan yine bir Türk kavmi, Peçenekler belirdi. Peçenekler, Batı Gök-Türk Oğuz boylarından olup, Kaşgarlı Mahmud’a göre 22 Oğuz boyundan 19.sudur.
Peçenekler göçlerinden evvel Issık-Balkaş gölleri havalisinde yaşıyorlardı. …
Türk Mitolojisi 1 – Prof. Dr. Bahaeddin Ögel

Efsanelerin kendilerine Mythus veya Mythe denir. Mitoloji (Mythologie) ise, bu efsaneleri inceleyen ilim koludur.
Eserimizin I. Cildini Efsanelere ayırdık, çünkü efsaneler (Mythes), bir milletin mitolojisinin canlı ve yaşayan varlıkları gibidirler. Türk efsaneleri için, başlıca iki türlü …
Stepler İmparatorluğu/ Rene Grousset

Attilâ, Cengiz Han, Timur … Bu adları herkes bilir. Batı vakanüvisleri ile Çin ve İran vakanüvisleri hikâyeleri, bunları halka kadar yaymıştır. Bunlar, medeni tarih ortasında birdenbire çıkarak bir kaç senede Roma âlemini, İran ve Çin …
Erken Dönem Türk Tarihi

Teketek Özel Programı
Fatih Altaylı ile Murat Bardakçı’nın birlikte sundukları Teketek Özel’in bu haftaki konuğu, İslamiyet öncesi Türk tarihinin önde gelen uzmanlarından Prof. Dr. Ahmet Taşağıl.
Programda, ele alınacak başlıca konular şunlar:
– “Türk” kelimesi tarihlerde ilk kez …
Tahsin Mayatepek’in Mu Kıtası İle İlgili Yazışmaları

Tahsin Mayatepek
Hasan Tahsin Mayatepek, Türk diplomat. Soyadının Mayatepek olmasının nedeni, Maya dilinde tepe sözcüğünün “tepek” olmasından ileri gelir. Diplomat ve iş adamı Osman Mayatepek torunlarındandır.
Mesleki hayatı
Zaten Maya uygarlığı ile ilgili araştırmaları olan Mayatepek, 1935-1937 yılları …
Kutadgu Bilig’de Devlet Fikri

Siyasî Hâkimiyet
Türk devlet geleneği için tipik olan bir durumla Kutadgu Bilig’de de karşılaşırız: Hâkimiyet beye Tanrı tarafından verilmiştir[1]. Bu durum tek başına bir anlam ifade ettiği gibi, Türk devlet geleneğinin sürekliliğini göstermesi açısından da önemlidir. …