Yazı Arşivi Aralık 2011
Eski Türklerde Su ve Su Ulaşım

Eskiçağdan bu yana Türkler’in daha çok askerlik ve ordu kurma konusundaki özellikleri ön plana çıkmış, hatta Türklerin bu konudaki kabiliyetleri onların diğer alanlardaki yetenek ve ilgilerinin tesbit edilmesini engellemiş görünmektedir. Halbuki Orta Asya steplerinde yaşadıkları dönemlerde dahi bir “yer-su” …
Hududü’l-Alem Mine’l-Meşrik İle’l-Magrib

Hududü’l-Alem adlı eser Uluğ Bey’in kayıp bir kitabı araştırırken Ebu’l Fazl Gulpâyâgânî tarafından üçlü bir kitabın içinde bulunmuştur. Rus Müşteşrik A.G. Toumansky 1896 yılında Hududü’l-Alem hakkında bir makale yazar. Toummansky’nin ölümünden sonra Minorsky’e intikal eden …
Türk Mitolojisi 2 – Prof. Dr. Bahaeddin Ögel

Prof. Dr. Ögel’in, alanında çok faydalanılan bu eseri bir müddetten beri tükendiği için yeni baskısı yapılmıştır. Eserin ilk cildinin 5., ikinci cildinin ise 4. baskısıdır.
Büyük Hun Devleti ve Türk mitolojisine dair bilgilerle başlayan ilk ciltte …
Yağma Kültürüyle Üretim Kültürü Arasında Türklerin Devlet İdeali

Prof.Dr. Ahmet Burçin YERELİ
1. Giriş
Bu çalışmanın asıl maksadı, Türklük Bilimi içinde az incelenen ekonomi alanı üzerinde durmak ve ekonomi ve sosyoloji ekseninde Türklerin üretim kültürüne yönelik tespitlerde bulunmaktır. Üretim kültürü sosyolojik tahlillerin en can alıcı …
Eski Türk Anıtlarında Halk Birliği ve Memleket Bütünlüğü Ülküsü

Bahıtgül KULJANOVA
“Tarihi olan halk tarihini taşla yazar, tarihi olmayan halk yaşla yazar” denildiği gibi, eski Türkler, tarihlerini, medeniyetlerini, kahramanlık geleneklerini ve askerî seferlerini “Taştaki yazıdan ibret alın!” diye, gelecek kuşaklar için ebedi taşa yontarak yazıp …
Kayın Ağacının Türk Mitolojisindeki Yeri

Prof.Dr. Özkul ÇOBANOĞLU
Bu çalışmanın konusunu; Türk Mitolojisi’nde en önemli “köken mit”leri arasında yer alan “kayın ağacı”nın “kutsallaşmasının maddi kültürel muhtemel nedenlerinin tespit edilmesi oluşturmaktadır. Bilindiği gibi “mit”ler, özellikle de “yaşayan mit”ler, bir kültürün ve dolayısıyla …