Yazı Arşivi Nisan 2012
Haçlılar ve İpek Yolu

Doç.Dr. Güray KIRPIK
Tarihin en eski ve büyük ticaret yollarından biri olan İpek Yolu, Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan bir güzergâha sahiptir. Harita üzerinde doğu-batı arasında adeta bir kuşak gibi görünen bu yol, tarihte büyük savaş ve …
Tarihin Yükünü Sırtında Taşıyan Kutlu Hayvan

İbrahim REFİK
Savaşı spor haline getiren, sporu en güzel eğitim aracı bilen Türk cengâverlerinin, Çağlar boyu kazandıkları her zaferde canlan kadar aziz bildikleri atların büyük hissesi vardır. Türklerin at üstünde geçen zinde, hareketli ve heyecan dolu …
Kan Tepe Sırları

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’ndeki arkeolojik kazılar Kırgızistan arkeolojisine 2003 yılından beri sürekli katkı sağlamaktadır. 2010-2011 yılı Temmuz ayında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi arkeoloji araştırmalarını Kan-Tepe anıtında devam ettirdi. Kan-Tepe anıtı atalarımızın bir dalı olan Karahanlılar sülalesinin şehirlerinden …
Dilşad Hatun (İpar Hanım)

üzelliği ile birlikte kahramanlıkları da dillere destan olan Türk kadınlarından en meşhurlarından olan, Dilşad Hatun, aynı zamanda Budist Çinliler’le Müslüman Türkler’in yaptıkları mücadelelerin en şanlı ve tertemiz sayfalarından birini teşkil eder.
XVIII. yüzyılda Doğu Türkistan’ı sınırları …
Türk Mitolojisinde Tapduk

Tapduk kelimesi, gerek dil ve edebiyat gerekse efsane sahasına ait gelişi güzel bir terim olmayıp, bu konularda önemli bir kültür motifinin adıdır. Bu yönüyle tapduk kelimesi, Türk edebiyatı ve mitolojisinin açıklama ihtiyacı taşıyan terimlerinden biridir. …
Kırgız Türk Kültürel ve Siyasi İlişkilerinin Tarihi

Prof. Dr. Döölötbek Saparaliyev
XIX yüz yılın sonu XX yüzyılın başlarında Kırgız halkı Rus İmparatorluğunun yönetimi altındaydı ve onun sömürgeci siyasetinden dolayı çok zor bir dönemdeydi.
1992 yılında Kırgız bilim adamı Anvar Mokeev İstanbul Üniversitesinin kütüphanesinden “Fergana …