Yazı Arşivi Ağustos 2012
Ord. Prof. Dr. Zeki Velidi Togan

Zeki Velidi Togan, 10Aralık 1890 tarihinde Başkurt ilinde İsterlitamak’a bağlı Küzen köyünde doğmuştur. Togan soyadı onun beşinci nesil dedesi olan İş Togan’dan gelmektedir. Babası Ahmet Şah, annesi Ümmü’l-Hayat idi.
Daha ilk medrese tahsilini yaparken bir yandan …
Macar Efsane ve Öykülerinde Türkler

Çağdaş Macar Edebiyatında araştırmacı-edebiyatçı kimliği ile karşımıza çıkan Gâsor Liptâk çalışmalarında Türk Macar ilişkilerinin önemli bir bölümünü oluşturan Osmanlı Dönemi konusundaki öykü ve efsanelerde tarihi belge ve kaynakları kullanarak değişik kültür ve inancın temsilcilerinin bir …
Asya Hun İmparatorluğu

Türkiye’de Hun tarihi araştırmaları yapmak isteyen araştırmacılar birçok problemle karşı karşıya gelirler. Bunların en önemlisi kaynak dilin bilinmemesi veya öğreniminin zor olmasıdır. Kaynak dilin bilinmemesi ise bu alanda yapılan çalışmaların diğer alanlara göre çok az …
Troyalılar Niye Türk Olsun?

Rönesans döneminde -ya da kabaca matbaanın bulunuşundan 1600 yılına kadar- belli başlı Avrupa dillerinde Türkleri konu edinen binlerce kitap ve broşür yayımlanmıştır. Bunun nedeni Türklerin Avrupalılar tarafından bir tehdit olarak algılanması ise de, amaç yalnızca …
Çöldeki Vaha Turfan

Çin`in Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki Turfan vilayeti, çöl tanımına uygun kurak bir iklime sahip olsa da, binlerce kilometreden taşınan Tanrı Dağlarının sularıyla bir bereket havzası.
İçinde Han, Uygur, Hui, Moğol gibi birçok etnik unsuru barındıran Turfan …
Sadri Maksudi Arsal

adri Maksudi Arsal, 5 Ağustos 1879 yılında Kazan’ın Taşsu köyünde doğdu. 20 Şubat 1957 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Kazanlı ulemasından Nizameddin Maksudi’nin oğlu ve pedagog Ahmed Hadi Maksudi’nin erkek kardcşidir. Orenburglu altın madencisi Şakir Rami’nin …