Yazı Arşivi Kasım 2013
Prof.Dr. Hikmet TANYU
Türkiye’de Dinler Tarihi bir ekoldür, bu ekol de Rahmetli Hocamız Hikmet Tanyu’nun adı ile özdeşleşmiş “Hikmet Tanyu Ekolü”dür. Hocamızın Türkiye’nin her tarafında arkadaşları, dostları, sevenleri vardı. Öğrencileri tarafından da, zannediyorum, en çok sevilen hocalardan biriydi. Hocamın …
Ahmet Ağaoğlu (1869-1939)

1869’da Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde doğmuştur. Babası Mirza Hasan, annesi ise Sarıca Ali adlı Türk kabilesinden Refii Bey’in kızı Tâze Hanım’dır. Ahmet ise Şuşa’nın en meşhur âlimlerinden sayılırdı. Hattattı ve Türkçe şiirler yazardı. Ahmet Bey’in amcaları …
Tagar Kültürü

Prof.Dr. Nikolai Bokovenko
Orta Asya’nın eski toplumları özgün coğrafi konumlarından dolayı Avrasya bozkırlarındaki Saka tipi kültürlerin oluşumunda önemli yere sahiptir. Bu bölge batıdan Büyük Kazak Bozkırı, kuzeyden geniş Tayga ormanları, doğudan Baykal gölü, güneyden ise Orta …
Mehmet Emin Buğra

Mehmet Emin Buğra, 1901 yılında Doğu Türkistan’ın Hoten şehrinde saygın bir müderris ailesin de dünyaya geldi. Yörenin sayılı din âlimlerinden olan babası Pirabidin Hacı’yı küçük yaştayken kaybetti. Dört erkek ve iki kız kardeşiyle beraber annesi …
Mehmet Emin Resulzâde

Mehmet Emin Resulzâde Âzerbaycan Cumhuriyeti’nin kurulmasında rol oynayan önemli şahsiyetlerden birisidir. 31 Ocak 1884 uırihinde Bakû’nün Novhani köyünde doğmuştur. İlkeğilimini aile çevresinden alan Resulzâde, kaydolduğu Bakü teknik okulunu, daha fazla ilgi duyduğu sosyal ve siyasî …
Prof. Dr. İbrahim Kafesoğlu

Türk milliyetçiliğinin, tarih ve kültürünün inşacılarından, emsalsiz bir yorumcu, büyük bir tarihve kültür adamıdır. 1914 yılının Ocak ayında Burdur’da doğar. Babası Receb Bey Cihan savaşında Erzurum cephesinde şehit düşmüştür. Annesi Hatice Hanım oğlunu büyük fedakârlıklarla yetiştirmiştir. …