Yazı Arşivi Şubat 2015
Türkiye ve Orta Asya-Kemal Karpat

Tarih Türkiye’yi dünyanın en stratejik ve en çok göz dikilen coğrafyasına yerleştirerek ona son derece cömert davranmış ve bunun sonucunda da Türkiye’nin dünya siyasetindeki rolü nüfusunun veya ekonomik gücünün sağlayabileceğinden çok daha büyük olmuştur. Ne …
Muruc ez-Zeheb (Altın Bozkırlar)-Mesudî

Doğum tarihi bilinmemekle birlikte, 946’da ölen Ebu’l Hasan Ali b. Hüseyin el-Mesudi, Hicri IV. Yüzyılın çok çeşitli konularda kitaplar yazan Arap tarih ve coğrafyacısıdır. Hayatı hakkındaki bilgileri, kendi eserleri arasına serpiştirilmiş satırlardan bölük pörçük toplamak …
Türk Dünyası İle İlgili Klasik Eserlere Bir Bakış

Türk Dünyası kültür ve medeniyetin kaynaklarının üzerinde yüz yılar boyunca bilim disiplinleri kapsamında, alan ve alt alan uzmanları ortak olarak çalışmamışlardır. Bu nedenle Türk kültürü ve medeniyetinin araştırılması ve öğretilmesi oryantalistlerin bulgu ve tespitleri doğrultusunda …
Türkler Hakkında Gördüklerim ve Duyduklarım-Şihabeddin b.Fazlullah El-Ömeri

Osmanlı İmparatorluğu’nun her bakımdan zirvede bulunduğu XVI. asırda nevi şahsına münhasır bir eser telif eden Seyfi Çelebi, Osmanlı bürokrasisi içerisinde defterdâr olarak görev yapmıştı. Bu zat, yaşadığı dönemde Türkistan, Çin, Hint ve İran hâkimleri hakkında …
Türk Tarihinde Kadın ve Savaş- Hava Selçuk

Türk Destan ve efsanelerinde kadın, daima bir şeref, ahlak, kahramanlık ve fedakârlık sembolü olarak düşünüle gelmiştir. Hatta Türk muhayyilesinde kadın, çoğu zaman insan değil, karanlıkları aydınlatan bir ışık manzumesi, erişilmesi, dokunulması, koklanması, kısaca beş duyu …