Başyazı »

Yorum Yap |

Moğolistan’da Kültekin ve Bilge Kağan’ın babası olan İkinci Göktürk Devleti kurucusu İlteriş Kutluğ Kağan’a ait anıt bulundu. Yazıtta ‘Tanrı’, ‘Türk’, ‘Kutluk’, ‘Tümen’ yazıları yer alıyor. Keşifle ‘Türk’ adının ilk kez geçtiği düşünülen Orhun Anıtları’ndan daha …

Read the full story »
Kütüphane

E-kitap olarak sunulan kitapların tamamı tanıtım amaçlıdır. Telif hakkı ihlali olduğunu düşündüğünüz eserleri e-posta adresimiz aracılığıyla bize bildirebilirsiniz.

Kültür&Sanat

Tarihin başlangıcından günümüze kadar Türklerin dünya medeniyetine kazandırdıkları

Belgeseller

Türk tarihi ile ilgili hazırlanmış birbirinden güzel belgeselleri bu başlık altında bulabilirsiniz.

Arkeoloji

Yerli ve yabancı araştırmacıların gerçekleştirdikleri arkeoloji çalışmaları, güncel arkeoloji haberleri...

Duyurular

Genel Türk Tarihi alanında yurt içinde ve yurt dışındaki son gelişmeleri bu köşeye ekleyeceğiz. Siz de burada duyurmak istediklerinizi bize iletebilirsiniz.

Anasayfa » Kitap Tanıtım, Kütüphane

Dokuz Oğuzlar ve Oğuzlar Üzerine Araştırmalar

Oğuzların ve Dokuz Oğuzların kökeni ve tanımı üzerine yapılan çalışmalar, akademik yazınımızda ve tarih çalışmalarında içinde barındırdığı sorunsallarla kendine özgü yerini her zaman korumuş bir özel alandır. Oğuzların tarihi hakkında yapılan çalışmaların kendine özgü zorluğunun yanı sıra bu alanda yapılan eski çalışmaların bir arada bulunmamasından kaynaklanan zorluk da bizi böyle bir çalışma yapmaya sevk etti. Edwin G. Pulleyblank ve James Hamilton gibi, yaşadıkları dönemde yaptıkları müstakil çalışmalarla Türk tarih yazıcılığına önemli katkılarda bulunmuş bilim adamlarının yanında Peter B. Golden ve Toru Senga gibi çağdaş yazarların da Oğuzlar hakkında yapmış oldukları önemli yayınları bir araya getirme arzusu bu kitabın oluşmasını sağladı.

Değerli müelliflerin seçilen makaleleri, Dokuz Oğuzların ve Oğuzların adları, kültürleri, göçleri gibi akademik problemlerin üzerinde ilk kez durulan ve yayınlandığı dönemde ses getiren çalışmalardır. Özellikle Pulleyblank ve Hamilton bu alanda mevcut boşluğu doldurmaya yönelik bilimsel adımlar atmışlardır. Hamilton’ın, değerli bilim adamları Yunus Koç ve İsmet Birkan tarafından yapılan çevirisinin Türk Dilleri Araştırmaları Dergisi’nin 1997 yılında yayınlanan hali üzerinde birkaç düzenlenmeyle tekrar yayınlanması bizler için övünç kaynağıdır. Bunun yanında, ilerisi için işbirliğine her zaman açık olduklarını beyan eden ve bu vesile ile yapılan çalışmada eserlerinin yer almasında hiçbir tereddüt göstermeyen Peter B. Golden ve Toru Senga’ya da ayrı ayrı teşekkür ederim.

Makalelerin Türkçeye çevirilerini özenle ve dikkatle tamamlayan değerli akademisyen arkadaşlarım Tevfik Orkun Develi, Ali Erhan Ertan ve Hayrettin İhsan Erkoç’a, son düzeltileri aynı titizlikle yaptığı ve makalelerin belirlenmesi sürecindeki katkıları için teşekkür ederim.

Oğuzlar üzerine yurtdışı kaynaklı eserlerin tamamı bir kitap altında toplanamayacak kadar farklı dilde ve fazla sayıdadır. Bu durum, Japon bilim insanları tarafından yapılan çalışmaları istemesek de dışarıda bırakmamıza neden oldu. Biz bu mütevazı çalışmayla Dokuz Oğuzlar ve Oğuz Problemi üzerine yapılan makaleleri bir araya getirerek daha sonra yapılacak bu türden çeviri çalışmalarına örnek olabilmeyi arzulamaktayız.

Emeği geçen herkese tekrar teşekkür ederim.

 Dr. Tevfik Orçun ÖZGÜN

Yorum yazın !

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

“Türk Milletinin dili, Türkçedir. Türk Dili dünyanın en güzel, en zengin ve en kolay dilidir.”

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar