Başyazı »

Yorum Yap |

Moğolistan’da Kültekin ve Bilge Kağan’ın babası olan İkinci Göktürk Devleti kurucusu İlteriş Kutluğ Kağan’a ait anıt bulundu. Yazıtta ‘Tanrı’, ‘Türk’, ‘Kutluk’, ‘Tümen’ yazıları yer alıyor. Keşifle ‘Türk’ adının ilk kez geçtiği düşünülen Orhun Anıtları’ndan daha …

Read the full story »
Kütüphane

E-kitap olarak sunulan kitapların tamamı tanıtım amaçlıdır. Telif hakkı ihlali olduğunu düşündüğünüz eserleri e-posta adresimiz aracılığıyla bize bildirebilirsiniz.

Kültür&Sanat

Tarihin başlangıcından günümüze kadar Türklerin dünya medeniyetine kazandırdıkları

Belgeseller

Türk tarihi ile ilgili hazırlanmış birbirinden güzel belgeselleri bu başlık altında bulabilirsiniz.

Arkeoloji

Yerli ve yabancı araştırmacıların gerçekleştirdikleri arkeoloji çalışmaları, güncel arkeoloji haberleri...

Duyurular

Genel Türk Tarihi alanında yurt içinde ve yurt dışındaki son gelişmeleri bu köşeye ekleyeceğiz. Siz de burada duyurmak istediklerinizi bize iletebilirsiniz.

Anasayfa » Arkeoloji, SEÇİLENLER

İtalya’da Bozulmamış Bir Etrüsk Mezarı Keşfedildi

Umbria Bölgesi´nde bulunan ve M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen Etrüsk mezarı, Roma İmparatorluğu´nun yükselişinden yüzyıllar önce gelişen bir uygarlığı aydınlatmaya yardımcı olabilir.

etrüksİtalya’nın Umbria Bölgesi’nin merkezinde yer alan Perugia‘nın güneybatısında, Citta della Pieve yakınındaki bir tarlada, heyelan nedeniyle kısmen gömülmüş hâlde bir Etrüsk mezarı bulundu. Tarlada çalışan bir çiftçinin makinasının mezarın üstüne denk gelen kısımda bir boşluk açması sonucunda keşfedilen muhteşem buluntu, yaklaşık 12 metrelik bir geçidin sonunda yer alıyor. Dokunulmamış hâlde bulunan mezarın içinde araştırma yapan arkeologlar; içinde urneler, bir mermer baş ve 2 lahidin dâhil olduğu buluntular saptadı.

Umbria Arkeolojik Müfettişliği’nden Clarita Natalini, hiç beklemedikleri bir keşifle karşı karşıya olduklarını belirterek, mezardaki buluntular hakkında açıklama yaptı. Lahitler üzerinde yazıtların yer aldığını belirten Natalini, lahitlerin biri üzerinde “Laris” isminin okunabildiğini belirtti. Diğer lahit üzerinde yer alan yazıtın ise, uzun zaman önce hasar görmüş olduğu anlaşılıyor. Boynundan kırılmış hâlde bulunan mermer başın ise, genç bir adamın güzel yüzünü tasvir ettiğini söyleyen Clarita Natalini, henüz bunun ne anlama geldiğini bilmediklerini ve bunun belki de ölüyü onurlandırmak için yapılmış bir heykelin parçası olabileceğini ekledi. Natalini ayrıca, bu mezarın mezar hırsızları tarafından ziyaret edilen alanlardan uzakta bulunduğunu, bu sebeple bozulmamış olduğunu belirtti.

 

Kaynak: aktuelarkeoloji.com.tr

Yorum yazın !

Add your comment below. You can also subscribe to these comments via RSS

“Türk Milletinin dili, Türkçedir. Türk Dili dünyanın en güzel, en zengin ve en kolay dilidir.”

You can use these tags:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar