Yusuf Akçura
İdil-Ural ülkesinde Volga boyunda Simbir (yeni adı ile İlyanovsk) şehrinde bir fabrikatör ailesinde 2 Haziran 1876 tarihinde dünyaya geldi. 1879 da babasını kaybetti. Daha sonra annesi ve kardeşi Yusuf’u olarak Kırım üzerinden İstanbul’a geldi. Askeri Rüştiye’yi tamamladıktan sonra 1894’te Harbiye mektebine ve 1896 yılında Erkan-ı Harb sınıfına intisab etti. 1895 depreminde annesini de kaybeden Yusuf Akçura, 1897’de Fizan’a sürgün edildi. Buradan 1899 yılında Fransa’ya kaçtı ve burada Siyasi ilimler okulunda öğrenimini tamamladı (1903). Mezuniyetinden sonra Türkiye’ye gidemeyeceği için esas yurdu olan Züyebaşı köyüne yerleşti. Burada ikamet ettiği müddet içerisinde “Üç Tarz-ı Siyaset” makalesini yazdı. Kahire’de Genç Türkler tarafından çıkanlmakta olan Türk gazetesinde 1904 yılında yayınlandı. İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’a döndü. Türkiye’yi vatan edinerek 11 Mart 1935 tarihindeki ölümüne kadar Türkiye’de kaldı. Milletvekilliği, üniversite Hocalığı, Türk Tarih Kurumu başkanlığı gibi önemli görevlerde bulundu. Türkçülüğü siyasi platforma getiren, hayatı boyunca bu amaç için çalışan bir fikir adamı olarak bilindi.
Kendisinin de belirttiği gibi, Üç Tarz-ı Siyaset Akçura’nın en önemli eseridir. Bu eserden önce Osmanlı saltanatının son devredeki siyaset biçimlerini sıralayan, herbir biçime belli bir ad vererek csas hatlarını sivrilten bir eser yazılmış değildir. Ayrıca Türkçülük o güne kadar sadece kültür planında, bilhassa dilde ve tarihte ele alınmıştır. Ahmed Vefik ve Süleyman Paşalarla, Ali Suavi ile başlayan dil ve Tarih Türkçülüğü, bilhassa 1890’larda ikdamcılarla, Necib Asım, Veled Çelebi, Şemseddin Sami gibi şahsiyet lerle devam eder. Türkçülük düşünccsi 20. yy.’ın başlarına kadar bir siyaset programı halinde ortaya konulmuş değildi. Bu açıdan Akçura’nın “Üç Tarz-ı Siyaset” makalesinde Türkçülük ilk defa bir siyaset tarzı olarak ele alınmıştır.
Kars Milletvekili iken 11 Mart 1935’te geçirdiği kalp krizi sonucunda İstanbul’da vefat eden Yusuf Akçura Edirnekapı şehitliğine defnedilmiştir.